Vælg en side
123a

Uddannelsen er krævende. Læringen er krævende. Og hvordan får man den bedste læring? Ikke den hurtigste, som forsvinder med det sammen igen – men den bedste. 

En læring, hvor man faktisk forstår de ord underviseren siger og kan bruge det i sin dagligdag. Det lyder som noget hokuspokus, men det eksisterer faktisk. 

Og vejen til dette Utopia er ikke gennem en masse timer foran en tung bog eller computer. Derimod finder du den bedste læring ved lege, quizze og bruge din sanser – ikke bare dine tunge øjne. 

farverig_læring

Vi lærer med alle sanserne

Kan du huske din tid i børnehaven? Nogle af os har klare minder fra tiden, hvor verden har ny, spændende og underlig. Hvis du ikke kan huske så langt tilbage, så prøv bare at lege med. 

For hvad var det vi gjorde dengang? Hvordan var det vi lærte at tilgå livet? 

Det gjorde vi gennem observation, at lege, spørge, lugte, smage og gøre. Mange af disse redskaber vælger vi at smide helt fra os, når vi kommer i skole. Her skal vi sidde på numsen og rette blikket mod tavlen. 

Endnu værre er det, hvis der slet ingen tavler er, men i stedet en computerskærm og hjemmeundervisning. 

For vi mennesker har brug for andre mennesker, brug for visualisering, brug for at høre, lugte og benytte vores sanser, når vi lærer. Meget få af os har en perfekt fotografisk hukommelse, hvor vi kan gengive en bogs indhold fra ende til anden, efter vi har læst den. 

I stedet har vi brug fra at forbinde vores læring med vores sanser. Når man lærer at lave mad, sidder man heller ikke bare at læser om maden, indtil man pludselig er kok. Vi husker og omsætter vores viden ved fysisk at gøre det, sige det, beskrive det, visualisere det eller gøre det. 

Museumsture og bevægelse i undervisningen 

Af samme årsag blev du slæbt med på museer i din folkeskole. Du blev slæbt med ud at se en bondegård. Du kom måske med dine forældre på arbejde. Fordi virkeligheden er den bedste måde at lære om, hvordan de forskellige ting hænger sammen. 

Når vi kan gå rundt på museet, kigge, røre og lugte til de oldgamle vaser, sabler og instrumenter, aktiveres vores hjerne og kroppe. Vi sidder ikke blot med tunge øjne og prøver at følge med. Vi lærer ved at være i det fysiske rum, som læringen omhandler – bondegården, museet, arbejdspladsen osv. 

Desuden giver bevægelsen og noget, som koffein ikke kan gøre. Det giver os en masse energi og pumper endorfiner ud i hele kroppen. Husk på, at kun i en meget lille del af mennesket levetid har vi skulle vænne os til at sidde stille og ikke at løbe, gå og jage. 

hygge

Giv dig selv en quiz

Spørger du videnskaben, er der et svar over dem alle til den bedste læring. Det er quiz. 

Når du sidder og læser op på fysik, kemi, biologi, historie eller dansk. Så tag dig en pause i ny og næ. Her lægger du en masse spørgsmål og svar sammen på og laver en quiz ud af det. Sådan lærer du allerbedst.