Vælg en side
123a

Om du er studerende, om det hører til jobbet, eller om det er for din fritidsinteresse, er det vigtigt, at du har et godt arbejdsmiljø, når du arbejder derhjemme. Det kan være, at du sidder ved computeren eller sidder omgivet af papirer; det skal bare gøres i et ordentligt miljø. Det er med til at øge din produktivitet og fokus, så du får en bedre oplevelse af at arbejde.

Bord med computer

Dit personlige hjemmekontor

Hvorfor er et sundt arbejdsmiljø så vigtigt? Det er fordi, det hjælper din hjerne med at lære og indsamle information effektivt. Sidder du i et halvmørkt, rodet lokale, vil det, du producerer, også være mere rodet, end hvis du sidder i et lyst og komfortabelt rum. Du bliver nemmere distraheret, hvis du har mange andre ting på bordet, du arbejder ved, fordi din hjerne ikke kan få ro. I stedet for at indsamle oplysninger om din opgave, indsamler den også oplysninger om dit miljø, og det er unødvendigt trættende. 

Praktisk og godt

Det kan være, at du har et reelt skrivebord at arbejde ved; det kan også være, at du sidder ved et spisebord, eller en helt tredje type bord. Det er bare nødvendigt, at du ikke arbejder samme sted, som du slapper af, som i sofaen eller i sengen, fordi det kan være svært for hjernen at separere. Du skal have et sted, hvor det er praktisk at arbejde. 

Det er godt at være nær en stikkontakt, så din computer kan oplades. Det er godt at have papir og skriveredskaber nemt tilgængeligt. Det er generelt godt at have alt dit nødvendige udstyr ved hånden, men på en organiseret måde. På den måde behøver du ikke at rejse dig op fra opgaven, når du først er blevet optaget af den.  

Kvinde der arbejder

Udseendet skal ikke undervurderes 

Udseendet af dit arbejdsmiljø er også vigtigt. Nogle tænker måske, at det er spild af energi at gå op i stilen, men det hjælper faktisk vores hjerner med at være produktive. Er du tilfreds med dine omgivelser, føles det mere naturligt at eksistere og arbejde i dem. 

Hvis du for eksempel er utilfreds med dit bord, er det nemt at blive distraheret af det. Du kan blive forstyrret af tanker, som at der er pletter på bordet, at benene ikke er stabile eller lignende. Så er det bedre at få et flot bord, for eksempel et lavet af pæne egetræsplanker, og så arbejde uforstyrret derefter.

Skab et arbejdsmiljø, der passer til dig

Vores arbejde, vores arbejdsmoral og vores arbejdsindsats er forskellig fra person til person, så vores krav til et sundt arbejdsmiljø er selvfølgelig også individuelle. Dog er de tips, du nu har læst, gældende for langt de fleste. 

Er dit arbejdsmiljø organiseret, praktisk og flot, vil du være mere fokuseret på dit arbejde, blive mere produktiv og dermed hurtigere blive færdig med arbejdet. Et godt hjemmekontor giver dig mere fritid og mere overskud. Gør dig og din hjerne en tjeneste; prioriter et sundt arbejdsmiljø.

Mand i hjemmekontor