Vælg en side
123a

De fleste studerende kan ikke bare klare sig på en SU, men har brug for et fritidsjob ved siden af. Det kan dog være en udfordring at finde noget der lige passer ind i studierne. Der skal både være tid til lektierne og vennerne, men også eksamener og andre studierelevante ting kan komme i løbet af året. En god løsning på dette er at blive sin egen chef, så kan man arbejde når det passer ind. Men hvordan gør man lige det. 

Studerende

Hvilken virksomhed skal jeg starte

Måske har du allerede selv en god ide, men ellers kan man jo tjene penge på masser af ting. Du kan lave en blog og tjene penge på affiliate, lave regnskaber for folk hvis du er til tal, skrive tekster hvis du er til det, eller du kan gøre som mange andre, start en webshop.

Hovedsagen er at du har lysten til at blive din egen chef, og selv bestemme dine arbejdstider og din indkomst

Webshop

At være selvstændig er ligestillet med at få løn 

Om du får løn eller er selvstændig, kommer an på det samme set ifht. at få SU. Du har et fribeløb som du må tjene ved siden af din SU og det betyder ikke noget om det er som lønmodtager eller selvstændig. En fordel ved at starte en virksomhed op er dog at du f.eks. kan gøre brug af virksomhedsordningen, som betyder at du kan lade nogle af dine tjente penge stå i virksomheden. Dermed tæller de først med i din indkomst når du trækker dem ud. Det vil altså sige at hvis du laver et overskud der er større end det du må tjene, så kan du gemme pengene og først trække dem ud senere.

Budget og strategiplanlægning

Hvor kan jeg få hjælp 

Der er masser af organisationer der rådgiver iværksættere, og ofte kan du i din egen kommune finde startup hjælp der både tilbyder gratis rådgivning ift. skat, moms og andre regler du skal have styr på. Dette er oftest gratis. Der er også masser af forummer på nettet hvor iværksætter hjælper andre iværksættere med rådgivning. 

Skal du investere noget for at komme i gang, så hjælper din bankrådgiver helt sikkert også gerne med hvordan du lægger budgetter osv.  Her er det også en fordel hvis du kan bruge SU lånet som et billigt iværksætterlån, hvilket i disse tider ellers kan være svært at få.

Man må endelig ikke tro at det at starte selvstændigt betyder at man skal arbejde mindre for at tjene sine penge, tværtimod, men den store fordel ligger i at være sin egen chef. Kommer du godt fra start kan det jo være du ender med at skabe en fuldtids forretning som du kan leve af.