Vælg en side
123a

Skolen er skøn, sjov og lærerig. Skolen giver eleverne mulighed til at tilgå en verden af viden, fakta og en lys fremtid. Skolen giver lærerne arbejde – og skolen giver dem alle sammen noget at stå op til om morgen. 

Skolen, om det er højskolen, efterskolen, universitetet, folkeskolen eller AMU-uddannelse, er en fantastisk institution til en demokratisk samfund. Det er grundpillen i et demokrati. 

Det ændrer dog bare ikke ved, at skolen og skolearbejdet kan være en hård nyser. Lektierne, eksamen og presset giver hovedpine, og hvordan skal du så klarer alt det de næste mange år?

Frustreret

Eksamen, lektier og hovedpine

Presset fra skolen er godt, men meget hårdt. Presset er nødvendigt for at børnene, de unge, de voksne får noget ud af deres skoletid. 

Det er i de pressede situationer, vi lærer både i skolen og i arbejdslivet. 

Det er med de sure opgaver, vi lærer integralregning, og selvom det kan virke ligegyldigt, så gavner det din læring, din matematiske kunnen og din teoretiske forståelse af verden. 

På samme måde er den pressede eksamen med til at gøre dig klar til et liv med deadlines, med krav og med en presset hverdag. 

Vi lærer at bruge vores hoveder i pressede situationer, så vi kan bruge vores hoveder i pressede situation, for det er sådan vi skal leve vores liv og bringe mad på bordet – for rigtig mange af os. 

Det ændrer dog bare ikke ved, at det store pres, der kan være både fra skolen og på hjemmefronten, kan være af så stor en kaliber, at der ikke nytter noget. 

Det giver anledning til eksamensangst, til ubehag og til depression. Hvordan skal du undgå det i din studietid?  

Sejltur

Sørg for at få stresset af

Det kan du gøre, som alle andre mennesker gør, inden deres koncentration er påkrævet. Hvis du arbejder på et lager, på en byggeplads eller i en kantine, skal du kunne klare et pres og en hektisk hverdag. 

Den hverdag lader du så op til, når du har fri, og opladningen kan ske på mange måder. 

Det kunne være ved at ligge på langs til en god serie. Det kunne være med en løbetur, med en fodboldkamp eller måske med en sexfilm.

Din hjerne skal have lov til at holde fri. Du skal kunne koble fra og tænke på noget helt andet som sexfilm, hvis du vil have dit hoved klar til eksamen. 

Det er absolut nødvendigt, at du ikke lader studiet, jobbet eller presset fra karaktersnittet eller din forældre styrer dit liv. Det er kun dig, der kan leve dit liv. 

Så hold tungen lige i munden og gør klar til morgendagens skoledag.

Studerende

Brug tiden fornuftigt

Du kan stresse og slappe af, som du lyster. Der er dog givetvis forskellige måder, du kan gøre dig bedre klar til skoledagen eller arbejdet. 

Hvis du i stedet for at ligge på sofaen, komme op og for brugt din krop, besøgt nogle venner eller kæreste, vil det gavne dig betydeligt. 

Sofaen er god og rar efter den lange eksamen, men den gavner dig ikke meget på den lange bane.

Hvis hverdagen bare går med at arbejde eller skole og derefter lade op på sofaen til skolen igen, bliver skolegangen først rigtig svært at komme igennem. 

Så brug din fritid fornuftigt – på din venner, kæreste, interesser og motion, det er en fornuftig fritid.