Vælg en side
123a

Det kan være svært at vælge uddannelse, især hvis man ikke før har prøvet kræfter med enten universitetslivet, eller håndværkerlivet. Mange kommer nemt til at sidde hjemme, i deres gaming stol, på sofaen, eller bruger deres tid sammen med deres hund, eller anden form for beskæftigelse. 

Skrivning

Uddannelsessystemet har ændret sig 

Der er, heldigvis, sket rigtigt meget med vores system, siden det engang for lang tid siden begyndte at etablere sig som demokrati, og diverse bureaukratiske installationer. Der bliver snakket rigtigt meget om uddannelsessystemet i disse tider, og stressede unge, som har det dårligt grundet præstationspres, og dårlige karakterer. I 60’erne havde man ikke adgangskrav på samme måde, som man har i dag. Det vil altså sige at som student, kunne man frit vælge mellem de mange uddannelser, uden at skulle tænke på sit karaktergennemsnit. Det gav en hel generation af studerende, som blev på studiet i lang tid, hvis de ikke var kvalificerede nok, heldigvis kunne man bare tage eksamenerne om og om igen. Heraf kommer ordet “evighedsstudenter”. Dengang krævede det heller ikke meget mere end en reel eksamen, altså 10. klasse, at komme på nogle af de andre uddannelser. 

Derfor bør vi alle tage stilling til om vi skal have en uddannelse

I 60’erne og tilbage i tiden, havde man ikke sabbatår på samme måde, som man har i dag. De unge, som holdt sabbatår, brugte dem i militæret, som værnepligtig eller som soldat. Dengang havde man heller ikke begrebet “fri-nummer”, på sammen måde, dengang var der bestemte erhverv og klasser, som definitivt skulle i værnepligt. I 60’erne skulle alle have en uddannelse, og derefter ud og arbejde. I dag ser vi anderledes på tingene. Mange vælger at tage en uddannelse, men måske mere af forventning end af eget personligt behov. Ved man ikke helt hvad man vil, og er man usikker på hvad fremtiden skal bringe, er det nemmeste at tage en uddannelse, så man beskæftiger sig med et eller andet, nogenlunde fornuftigt. I dag bør vi alle tage stilling til hvor vi passer henne, og hvad vi har lyst til at lave, om det er at rejse eller om det er en videregående uddannelse. 

Der findes mange måder at leve livet på 

Vi er i dag, modsat tidligere generationer, frit stillede til at leve vores liv, som vi selv vil det. Generationerne fra 90 og frem er ikke på samme måde pressede af ydre forhold, til at komme i gang med at arbejde. I 30’erne var det hårde tider, og her blev drenge hurtigt mænd, og piger blev hurtigt mødre og kvinder. I dag har vi det privilegium, at vi selv kan bestemme hvad vi vil, og hvornår vi vil det. Familie-stiftning kan sagtens vente til vi er blevet 30, eller mere, vi har ikke samme behov for at få børn tidligt, som kan hjælpe os i markerne eller med andet husarbejde, og så har vi i øvrigt også fået prævention.

Boeger

Vær sikker på at uddannelsen er noget for dig 

Hvis vi vælger at tage en universitetsuddannelse, er det en god idé at være nogenlunde afklaret med hvad vi har lyst til at undervises i, og hvad vi har lyst til at lave bagefter. Hvis du ikke kan beslutte dig, kan du prøve at tænke over beslutningen i andre rammer. Du kan for eksempel overveje det, når du går tur med din hund i naturen – måske bliver du inspireret. Det kan være irriterende at skulle skifte studie midtvejs, fordi man har fortrudt, eller er kommet i tanke om det slet ikke er dette man vil.